Hoofdluis

Na iedere vakantie of na iedere melding van hoofdluis zal de hele school of groep(en) gecontroleerd worden op hoofdluis.
Als er hoofdluis in een klas gevonden wordt dan belt de leerkracht de desbetreffende ouder(s) op. Ook kunt u inlichtingen vragen bij de GGD.
Alle kinderen van de klas(sen) krijgen een brief mee met daarop de datum van hercontrole.
De werkgroep wordt geacht ieder geval van hoofdluis vertrouwelijk te behandelen en niet met derden te bespreken.
Mochten er toch problemen blijven met hoofdluis dan zal de directie contact opnemen met de desbetreffende ouders en is de ouderwerkgroep niet aanspreekbaar.

Hoe herkent U hoofdluis?
• Door jeuk en krabben op het hoofd.
• Als u witte tot donkergrijze bolletjes dicht bij de hoofdhuid aan de haren vast geplakt ziet.
• Deze bolletjes kunt u maar in één richting eraf schuiven nl. met de lengterichting van het haar naar beneden. Als u ze loodrecht naar beneden van het haar af kunt halen is het roos of iets anders.

Help mijn kind heeft hoofdluis! Wat nu?…….
• Niet in paniek raken.
• Controleer alle gezinsleden en ga dan behandelen.
• Koop een product bij drogist of apotheek. (Prioderm, Loxasol of XTLluis)
• Behandel volgens de gebruiksaanwijzing van de verpakking de besmette gezinsleden in combinatie met dagelijks kammen met een luizenkam. Deze kam daarna ontsmetten met alcohol (70%) of uitkoken.
• Blijf controleren, ook andere gezinsleden.
• Meld bij school, sportvereniging club, vriendjes en vriendinnetjes dat er hoofdluis is geconstateerd. Denk ook aan logés en logeeradressen!
• Naast behandelen 3 maal per dag kammen met een stofkam.
• 6 dagen na de eerste behandeling iedereen opnieuw behandelen.
U kunt dan nog levende luizen vinden. Dit zijn de uitgekomen neten, maar die zijn de eerst 7 dagen niet vruchtbaar en leggen daarom geen eitjes.
Nu NIET weer behandelen maar KAMMEN !

Nog enkele wetenswaardigheden.
• Kinderen met hoofdluis die behandeld zijn moeten gewoon naar school.
• Luizen springen niet maar lopen over.
• Bij hardnekkige hoofdluis worden alle stoffen spullen uit de klas verwijderd.
• Hoofdluis komt vooral voor op schoon haar.
• Preventief behandelen met een hoofdluisbestrijdingsmiddel wordt zéér afgeraden.
• Behandelen met huis- en keukenmiddelen helpt niet volgens de GGD.
• Hoofdluis is erg vervelend maar niemand mag erop worden aangekeken.

Coördinatie luizencontrole :
Anne Ensink  0546-862244