Inloggen
Het communicatieplatform voor scholen, leerlingen en ouders Het communicatieplatform voor scholen, leerlingen en ouders
preview
Nieuwsbrief Oktober

Nieuwsbrief 8 oktober 2021

Welkom

We heten de volgende leerlingen welkom op de Noorderborch: Lewis en Veerle. Wij wensen jullie een hele fijne periode bij ons op school.

Luizencontrole

In het verleden werd er na iedere vakantie, of na iedere melding van hoofdluis, gecontroleerd op hoofdluis. Nu het weer wat makkelijker is om ouders binnen de school te laten komen, willen we de werkgroep hoofdluis graag weer opstarten.

We zoeken per klas twee ouders die mee willen helpen met de luizencontrole. Heeft u belangstelling,  dan kunt u zich aanmelden bij de leerkracht(en) van uw zoon of dochter. Heeft u nog geen ervaring, is dat geen probleem, er zijn ouders met ervaring die advies en tips geven over het controleren. De eerste controle willen we graag zo snel mogelijk na de herfstvakantie laten plaatsvinden. 

 

De werkgroep wordt geacht ieder geval van hoofdluis vertrouwelijk te behandelen en niet met derden te bespreken.

 

Als er hoofdluis in een klas gevonden wordt dan belt de leerkracht de desbetreffende ouder(s) op. De ouders halen hun zoon of dochter zo snel mogelijk op om hun kind te behandelen.

De ouders van de betreffende groep krijgen bericht en ook wanneer er een hercontrole is.

 

 

Hoe herkent u hoofdluis?

 • Door jeuk en krabben op het hoofd.
 • Als u witte tot donkergrijze bolletjes dicht bij de hoofdhuid aan de haren vastgeplakt ziet.
 • Deze bolletjes kunt u maar in één richting eraf schuiven nl. met de lengterichting van het haar naar beneden. Als u ze loodrecht naar beneden van het haar af kunt halen is het roos of iets anders.

 

Help mijn kind heeft hoofdluis! Wat nu?.......

 • Niet in paniek raken.
 • Controleer alle gezinsleden en ga dan behandelen.
 • Koop een product bij drogist of apotheek. (Prioderm, Loxasol of XTLluis)
 • Behandel volgens de gebruiksaanwijzing van de verpakking de besmette gezinsleden in combinatie met dagelijks kammen met een luizenkam. Deze kam daarna ontsmetten met alcohol (70%) of uitkoken.
 • Blijf controleren, ook andere gezinsleden.
 • Meld bij school, sportvereniging club, vriendjes en vriendinnetjes dat er hoofdluis is geconstateerd. Denk ook aan logés en logeeradressen!
 • Naast behandelen 3 maal per dag kammen met een stofkam.
 • 6 dagen na de eerste behandeling iedereen opnieuw behandelen.

U kunt dan nog levende luizen vinden. Dit zijn de uitgekomen neten, maar die zijn de eerste 7 dagen niet vruchtbaar en leggen daarom geen eitjes.

Nu NIET weer behandelen maar KAMMEN !

 

Nog enkele wetenswaardigheden.

 • Kinderen met hoofdluis die behandeld zijn moeten gewoon naar school.
 • Luizen springen niet maar lopen over.
 • Bij hardnekkige hoofdluis worden alle stoffen spullen uit de klas verwijderd.
 • Hoofdluis komt vooral voor op schoon haar.
 • Preventief behandelen met een hoofdluisbestrijdingsmiddel wordt zéér afgeraden.
 • Behandelen met huis- en keukenmiddelen helpt niet volgens de GGD.
 • Hoofdluis is erg vervelend maar niemand mag erop worden aangekeken.

 

Coördinatie luizencontrole :         

Sylvia Koster 0546-862244         

Klassenouder

Sinds vorig schooljaar maken we gebruik van SchouderCom. Via de SchouderCom app kunt u al het nieuws op uw telefoon ontvangen. Zo bent u niet alleen op de hoogte van berichten en blogs, maar kunt u ook op elk moment de nieuwsbrief en nieuwsberichten van school lezen. 

Om snel zaken onder de aandacht van de ouders te brengen, hebben we een aantal jaren met klasssenouders gewerkt. Door gebruik te maken van de SchouderCom app is het niet meer nodig om met klassenouders te werken. 

 

Alle ouders die de afgelopen jaren klassenouder zijn geweest willen we bedanken voor al het goede werk dat ze hebben verricht!

Versoepeling van coronaregels in het onderwijs

De quarantaineregels op basisscholen zijn per 20 september aangepast. Als een kind in de klas besmet is met het coronavirus hoeft niet meer de hele klas in quarantaine. In deze fase van de pandemie is het verhoudingsgewijs een te zware maatregel geworden dat heel de klas naar huis gaat bij een besmetting. Elke dag niet op school, is er één te veel. Bij uitbraken met meerdere besmettingen in een groep kan de GGD nog wel adviseren om in quarantaine te gaan.

 

De basisregels blijven gelden op basisscholen, net als in de rest van de samenleving: bij verkoudheidsklachten met koorts en/of hoesten moet een leerling of leraar zich laten testen in de GGD-teststraat en wie positief test, gaat in quarantaine. Onderwijspersoneel hoeft vanaf 25 september onderling geen 1,5 meter afstand meer te houden.

 

Gelukkig is het nu ook weer mogelijk om ouders op school te ontvangen. Om te voorkomen dat we toch weer met grote aantallen ouders binnen komen, handhaven we de regel dat de schooldeuren op 8.15 uur open gaan en ouders afscheid nemen van hun zoon en/ of dochter bij het hek.

 

 

Meneer Henk met pensioen

Deze maand gaat meneer Henk Sand met pensioen.

Henk is ruim veertig jaar werkzaam geweest in het onderwijs. Een flink aantal jaren daarvan heeft Henk bij ons op de Noorderborch gewerkt als groepsleerkracht en ICT-er.

Vorig schooljaar in maart is Henk besmet geraakt met het Coronavirus. Gelukkig gaat het steeds een beetje beter met hem, maar het lukt hem nog niet om zijn normale werkzaamheden weer op te pakken. Het is voor ouders daarom ook nog niet mogeljk om persoonlijk afscheid van Henk te nemen. U kunt natuurlijk wel een kaartje voor hem op school achterlaten.

 

Henk, heel erg bedankt voor alle jaren op de Noorderborch. Wij wensen je heel veel geluk en plezier bij de start van je nieuwe avontuur!       

Kinderboekenweek: Worden wat je wil

De komende weken besteden we met de hele school aandacht aan de kinderboekenweek. Het thema is: Worden wat je wil!

 

Op woensdag 6 oktober hebben we de Kinderboekenweek gezamenlijk geopend door naar een filmpje te 

kijken van de boekenbus en te dansen en te zingen op het liedje van de Kinderboeken week. Het thema is: Worden wat je wil! Het maakt niet uit wie je bent of waar je vandaan komt, goed bent in rekenen of juist in tekenen, vier jaar oud bent of al tien jaar, ieder kind kan worden waar het van droomt. Beroepen als astronaut, dokter of kok… kinderen spelen vaak na wat ze willen worden. Of ze worden geïnspireerd door hun idolen of helden: een bekende zangeres, voetballer of YouTuber. Kinderboeken zijn een onuitputtelijke bron om over beroepen na te denken of te fantaseren. Tijdens de Kinderboekenweek 2021 kun je alles worden wat je wil en alvast dromen over later!

 

Waarom een kinderboekenweek?

In de kinderboekenweek staat het boek voor kinderen centraal. Er worden activiteiten georganiseerd in scholen, bibliotheken, soms ook buurthuizen en thuis. Kinderboeken en de schrijvers van kinderboeken staan in die week extra in het zonnetje. Kinderen worden in die week extra aangespoord om te lezen en het is goed voor je algemene kennis. Alles in de kinderboekenweek wordt georganiseerd met het doel om te zorgen dat kinderen meer geïnteresseerd raken, en geïnteresseerd blijven in lezen.

Kinderboekenweek

 

Voor de opening van de kinderboekenweek hebben alle leerkrachten een beroep uitgebeeld.

Ouderbijdrage

Binnenkort ontvangt u een een brief van de ouderraad i.v.m. de ouderbijdrag.  

Om activiteiten als sinterklaas kerst en Pasen t.b.v. de kinderen te kunnen organiseren en daarvan de kosten te kunnen dekken, is de financiële bijdrage aan de ouderraad vastgesteld op de hierna vermelde bedragen:

 • € 25,- voor het eerste kind;
 • € 22,50,- voor het tweede kind;
 • € 20,- voor het derde en volgende kind.

 

Het betreft een vrijwillige bijdrage. De OR stelt uw bijdrage zeer op prijs.

Wanneer de vrijwillige bijdrage niet is voldaan zullen deze kinderen € 15,00 euro EXTRA moeten bijbetalen aan het schoolreisje en/of kamp.

Bouwperikelen

De bouwwerkzaamheden lopen tot nu toe volgens de planning. Deze week is de stucadoor aan het werk en worden de kozijnen geplaats en het glas gezet. Daarna zullen ze beginnen met de verdere afwerking.

Het is nu goed te zien welke ruimtes er bij de school komen en hoe het er allemaal uit gaat zien. 

 

Volgens de planning zal de oplevering eind november zijn. Na de oplevering moeten er nog verschillende zaken geregeld worden o.a. het verhuizen van materialen. Omdat verhuizen voor overlast en onrust zorgt, hebben we besloten om de kerstvakantie te laten starten op 24 december. De laatse schooldag is dus op 23 december. Let op; de school start weer op dinsdag 11 januari.

 

We hopen dus om vanaf 11 januari 2022 met alle kinderen van de Noorderborch te starten op locatie Havezathe!

12

1

2

3

 

 

 

Pien is geboren!

Op 3 oktober is Pien Woolderink geboren. Pien is de dochter van juf Sabine en Marthijn en het zusje van Joep.

Wij wensen hen heel veel liefde en geluk samen!

1

Vervangingsproblematiek

Zoal u wellicht heeft gehoord is er ook in het onderwijs een tekort aan personeel. De tekorten waren er natuurlijk al langer, zeker in de randstad, maar we merken nu ook in Twente dat het vervangen van afwezige leerkrachten voor problemen kan gaan zorgen. 

Veel scholen in Nederland hebben de subsidie van het Nationaal Onderwijs Programma (NPO) gebruikt om extra personeel in te zetten. Dat is aan de ene kant heel positief maar daardoor zijn er veel minder mensen beschikbaar om te vervangen bij b.v. ziekte van leerkrachten.

Door de tekorten is de kans reëel dat er bij ziekte van leerkrachten helaas groepen naar huis gestuurd kunnen worden.

 

Oudergesprekken

In week 44 en 45 staan de 10-minutengesprekken gepland. 

 

Via SchouderCom ontvangt u na de herfstvakantie van ons een gesprekkenplanner. In deze planner kunt u zich inschrijven voor het  fysieke gesprek op school. 

 

 

Herfstvakantie

Ook dit jaat hebben de kinderen extra lang herfstvakantie. De vakantie begint op maandag 18 oktober en duurt tot en met maandag 25 oktober.

25 Oktober is een studiedag voor alle werknemers van Varietas, ons bestuur. We krijgen op die dag de kans om een kijkje te nemen en informatie te krijgen op andere scholen van ons bestuur.

 

Wij wensen jullie alvast een hele fijne herfstvakantie!

Havezathe 99                            

7608 CL Almelo                         

Tel: 0546 - 86 22 44                   

 

E-mailadres: noorderborch@varietas.nl