De Noorderborch
Home>Nieuws>Voorlichtingsbijeenkomst over gebruik sociale media

Voorlichtingsbijeenkomst over gebruik sociale media

dinsdag 4 juni 2019

Voorlichtingsbijeenkomst over gebruik sociale media

Stephanie van de Kieboom van het Erasmus heeft op dinsdag 4 juni  de groepen 7 en 8 een voorlichtingsbijeenkomst gegeven over het gebruik van Sociale Media en waar we wel en niet op moeten letten. Arjan en Rutger hebben hieronder een samenvatting geschreven.

Voorlichting social media
Op 04-06-2019 kwam juffrouw Stefanie van het Erasmus bij ons langs om voorlichting te geven over social media. We begonnen met een filmpje waar drie personen haat kregen via social media. Daarin kon je zien dat de personen erg gekwetst waren wat zij hebben meegemaakt. Als je een haatreactie plaats op Instagram of andere apps waar je dat kunt doen dan kun je de persoon bij wie je de haatreactie plaatst mee kwetsen. Als je een haatreactie plaatst dan kan dat ook gevolgen hebben voor je in de toekomst. We hebben ook plaatjes behandeld waarvan je moest zeggen of je die zou doorsturen of niet. Je kon ook de keuze maken dat je het gewoon zou negeren. Als je een haatreactie plaats dan kan de gene zich onzeker voelen of hij of zij gaat dingen veranderen aan zich zelf. Hackers zijn hele slimme mensen die kunnen als je wachtwoord te makkelijk is makkelijk op je accounts van facebook of andere dingen komen. En gebruik niet voor elk account hetzelfde wachtwoord dus probeer bij elk account een ander wachtwoord te hebben. Je kan je wachtwoord moeilijk maken door letters, tekens en cijfers door elkaar heen te gooien bijv. THDWE64#. Bij zo’n wachtwoord komt de hacker moeilijker binnen dan bij een wachtwoord als DeNoordeborch123. Dus maak je wachtwoord niet te makkelijk en probeer je wachtwoord ook goed te onthouden.
Arjan Otter

Voorlichting social media
Wij hadden vandaag een vrouw bij ons in de klas die ons kwam vertellen over sociale media. Het ging over haatreacties, daar hebben we veel van geleerd, zoals dat je geen haatcomments moet plaatsen bij foto’s en video’s. En dat je je insta-account op privé moet zetten. Dat geldt ook voor Tiktok en dat soort sociale media platvormen. Ook hebben we geleerd dat je geen stickers voor WhatsApp van andere mensen mag maken, dan overtreed je portretrechten. Dus als je wel een sticker maakt van iemand vraag dat dan. En dat je ook niet zomaar een foto van iemand zonder toestemming op Instagram mag zetten en ook niet op Facebook. Als je dat toch doet dan mag je naar de politie gaan en aangifte doen. Dus denk goed na over wat je op sociale media plaatst, want als je het erop hebt gezet blijft het erop staan. En als je een rare sticker met iemands hoofd erop krijgt, stuur het dan niet door. Je mag wel een foto van jezelf naar iemand sturen maar hij/zij mag dat dan niet door sturen.
Rutger de Graaf
De foto’s vertellen meer, kijk maar…