Home>Groepen>H 4-6>Theatervoorstelling: De geheime tuin (groep 6)

Theatervoorstelling: De geheime tuin (groep 6)

dinsdag 20 maart 2018

Theatervoorstelling: De geheime tuin (groep 6)

28 Maart 2018 gaat groep 6 naar de theatervoorstelling: De geheime tuin.

Het verhaal
Na de dood van haar ouders verhuist de negenjarige verwende Mary Lennox vanuit India naar het huis van haar rijke oom in Engeland. Evenmin als haar ouders, kijkt oom Archibald Craven naar haar om; laat staan dat hij zich met haar opvoeding bemoeit. Uit verveling trekt Mary de tuin in en tot haar grote verbazing ontdekt ze een ‘geheime tuin’, een ommuurd, afgesloten en verwilderd stuk groen, waar al eeuwenlang geen mens zich om heeft bekommerd. Het is er wonderlijk stil en Mary voelt zich er meteen thuis, ze vindt er zelfs een vriendje: een roodborstje! Door haar besluit de geheime tuin weer tot leven te wekken, ontdooit de kleine Mary langzaam. Ze raakt bevriend met het dienstmeisje Martha, met de knorrige tuinman Ben en met de vrolijke boerenjongen Dickie, die alles weet van dieren en planten. Dan ontdekt Mary dat er nog een kind in het huis van haar oom woont: haar ziekelijke neefje Colin. Samen met Dickie en Colin gaat Mary aan de slag in de geheime tuin. Dat is het begin van een grote verandering in hun leven!

Het boek
De Geheime Tuin werd geschreven door Frances Hodsgon Burnett in 1911 en door HUMUS muziek & theater bewerkt tot een eigentijdse muziektheatervoorstelling voor basisscholen. Het boek is net zoals Momo en de Tijdspaarders een tijdloos kinderboek dat nog steeds veel verkocht wordt.

De muziek
Bijzonder is dat er gekozen is om de klassieke, beeldende toneelmuziek van componist Edvard Grieg (Peer Gynt Suites I&II) te gebruiken als basis voor alle muziek in de voorstelling die live-gespeeld wordt door piano aangevuld met diverse instrumenten waaronder een EWI.

De voorstelling
De voorstelling (script, muziekbewerking, decor etcetera) is gemaakt door HUMUS.

Programma:
De leerlingen zijn een ochtend te gast in Theater Hof 88 te Almelo.
Eerst volgen zij drie workshops in het theater verzorgd door HUMUS muziek & theater:
1: workshop muziektheater (ontstaan voorstelling, zingen/ritme, theateroefeningen)
2: workshop decor/rekwisieten (hoe ontstaan deze en wat kunnen de leerlingen zelf toevoegen)
3: workshop/rondleiding theatertechniek, grime, theater, kleedkamers (achter de schermen)

We geven hiermee de leerlingen een compleet beeld van wat er komt kijken bij het maken van een theatervoorstelling en het werken in het theater achter de schermen. Delen van de workshops komen terug in de voorstelling zodat de leerlingen daadwerkelijk bijdragen aan de voorstelling.
Aan het einde van de ochtend sluiten we af met de voorstelling.