Home>Agenda>Nationale Voorleesdag 2017

Nationale Voorleesdag 2017

25 januari 2017

De Nationale Voorleesdagen 2017

De Nationale Voorleesdagen bestaan sinds 2004 en zijn een initiatief van Stichting Lezen, georganiseerd door de CPNB. Doel van deze campagne is het stimuleren van voorlezen aan kinderen in de leeftijd van zes maanden t/m 6 jaar die zelf nog niet kunnen lezen.

Op woensdag 25 januari 2017 is het weer zover: Die ochtend lezen vele bekende en onbekende Nederlanders kinderen voor tijdens Het Nationale Voorleesontbijt. Onder anderen Ronald Plasterk, Lilianne Ploumen, Kees Tol, Eberhard van der Laan, Martin van Rijn, Beatrice de Graaf, Beau van Erven Dorens en Rick Brandsteder lezen voor op peuterspeelzalen en scholen door heel Nederland. H.K.H. Prinses Laurentien leest dit jaar voor aan kinderen in de nieuwe bibliotheek in Almere. Ook Benji Davies – auteur van het Prentenboek van het Jaar – zal bij dit ontbijt aanwezig zijn. Het Nationale Voorleesontbijt is de start van De Nationale Voorleesdagen die van woensdag 25 januari t/m zaterdag 4 februari 2017 plaatsvinden.

Op www.nationalevoorleesdagen.nl/mediaroom vindt u een compleet overzicht van alle bekende Nederlanders die tijdens het Nationale Voorleesontbijt voorlezen. Dit overzicht wordt dagelijks aangevuld. Naast een groot aantal politici, burgemeesters, sporthelden, columnisten, actrices, presentatoren, zangers, rappers en voetballers lezen nog veel meer Nederlanders voor uit een prentenboek tijdens het Voorleesontbijt.

De kleine walvis

Tijdens het Voorleesontbijt kan er worden voorgelezen uit het Prentenboek van het Jaar, De kleine Walvis van kinderboekenauteur en -illustrator Benji Davies. In 2014 won hij met The Storm Whale de Oscar’s First Book Prize. Het boek werd in 2015 in het Nederlands vertaald als De kleine walvis door Edward van de Vendel.  Voor zijn illustraties in Grandad’s Island (Het eiland van opa) won hij in 2015 een World Illustration Award, een prijs die Quentin Blake eerder ook in ontvangst nam.